Bel ons! 078 480100

Hypotheek en leningen samenvoegen… kan dat??

oktober 8, 2016 Uncategorized no comments

Een Hypotheek en een lening samenvoegen kan dat?

Wij krijgen vaak de vraag of het wel mogelijk is om een hypotheek en een lening (of meerdere leningen) samen te voegen. We noemen dit ook wel centraliseren. De grootbanken doen dit niet en daardoor wordt vaak de conclusie getrokken dat het niet kan of dat dit ten koste gaat van fiscale voordelen. Hoe zit dit precies?

Een hypotheek en een lening, of zelfs meerdere leningen, kúnnen worden samengevoegd ofwel gecentraliseerd. Het fiscaal voordeel blijft zelfs bestaan. Uiteraard is er geen fiscaal voordeel voor het deel van leningen of kredietopeningen die binnen de nieuwe hypotheek gecentraliseerd worden.

Een voorbeeld: stel u heeft een hypotheek met een saldo van € 130.000 en u heeft een aantal leningen lopen met een totaal van € 50.000. Deze hypotheek en lening kunnen we dan samenvoegen waardoor er een nieuwe hypotheek afgesloten wordt van, laten we zeggen, € 190.000,– Hierbij in zitten dan ook de notariskosten verwerkt en er wordt zelfs nog een geldreserve voorzien.

Er zal dan een nieuw fiscaal basisattest komen van € 130.000. Want de hypotheek was immers € 130.000 en de leningen op afbetaling die mee werden ingelost waren – en zijn – niet aftrekbaar, en dus niet fiscaal in te brengen.

Wel kan hierdoor de maandlast enorm worden verlaagd omdat voor een lening op afbetaling vaak 10,5% rente wordt betaald. In de hypotheek kan dit vaak tegen een tarief van nog geen 2% worden afgesloten. Bovendien kan de looptijd langer gezet worden zodat de lasten nog meer dalen.

Wij hebben al voor heel veel van onze klanten op deze manier hun maandlasten met honderden euro’s laten dalen. Indien u afgewezen bent bij uw eigen bank, laat ons dan ook eens kijken. Dat is de reden waarom we Kredietmakelaar zijn. Als wij een weigering hebben bij een bank, gaan we direct naar de volgende en proberen we het daar.

Belangrijk is wel dat de waarde van de woning hoger ligt dan het bedrag dat we nodig hebben. Om die reden kan bij het aankopen van een woning de lening vaak niet samengevoegd worden met de hypotheek.

Laat ons vrijblijvend eens uitrekenen wat wij voor u kunnen doen en laat u verrassen.

Tom Zonderland
Zaakvoerder
Hypotheekmakelaars

About the author

Join the discussion

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *